Bij lekker eten hoort aangepaste wijn. In Knokke kan u daarvoor ook terecht bij Fruitpaleis. Wij hebben een uitgebreid aanbod aan Franse wijnen. Geen land is immers zo beroemd om zijn wijn dan Frankrijk. Hier komen de allerbeste wijnen vandaan.
Uit verschillende regio’s
Bordeaux, Bourgogne, Champagne en andere wijnen die afkomstig zijn uit verschillende regio's zoals de Loire, Rhône, Alsace en Languedoc-Rousillion bieden aan iedereen een keuze naar ieders beurs. Hieronder een korte introductie.
Bordeaux
Met de Champagnestreek is de Bordelais, zoals de streek van Bordeaux in het Frans genoemd wordt, de wijnproductie al eeuwenlang kwalitatief van hoog niveau. In de streek worden jaarlijks 1 miljard flessen wijn gebotteld.
Minstens 30 appellations (erkende en beschermde herkomst-benamingen) zorgen voor een verscheidenheid aan keuze en prijsklasse. Bordeaux wordt vaak veralgemeend tot rode wijn, maar er bestaan ook witte bordeauxwijnen, zowel een droge, halfdroog tot zoet of liqoreus.
Bourgogne
In de Bourgogne bevinden de wijngaarden zich vooral op de heuvels langs de oevers van de Saône. Net als de verscheidenheid in druivenrassen en de verschillende bodemtypes is het quasi onmogelijk om een volledig, gedetailleerd beeld te krijgen van de verschillende wijnen.
Beaujolais
Deze streek is vooral gekend voor zijn fruitige wijnen. Er zijn drie appellaties: Beaujolais Supérieur, Beaujolais, en Beaujolais Villages. Naast de gewone Beaujolaiswijnen zijn er ook grands crus, dit zijn wijnen uit een bepaalde gemeente die onder hun gemeentebenaming verhandeld worden.
Rhône
In het noorden van het Rhônedal bevinden de wijngaarden zich op steile terrassen met leisteen- en graniethoudende gronden. Enkele beroemde appellaties zijn Côte Rôtie, Hermitage, Crozes-Hermitage, Condrieu, Saint-Joseph en het kleine Château Grillet.
De bodem in het zuiden is eerder kalkhoudend en kiezelachtig met in Châteauneuf-du-Pape de typische rhônekeien die de zonnewarmte vasthouden. De bekendste appellatie is hier Châteauneuf-du-Pape, met de gekende sleutels op de flessen.
Languedoc-Rousillion
De wijnen uit deze streek behoren tot een lagere prijsklasse maar zijn geliefd om hun eerlijke smaak en zijn synoniem van vakantiegevoel. De Languedoc-Rousillion staat ook bekend voor de zoete wijnen, de zogenaamde “vins doux naturels'” of de “vins de liqueur'”.
Loire
Deze streken brengen hoofdzakelijk witte wijnen voort waarvan Sancerre, Pouilly Fumé en Muscadet zijn de bekendste namen. De mengeling van kiezel en kalkhoudende grond en de oude druivenrassen die, beschut tegen de Atlantische wind leveren frisse, zuurhoudende wijnen op.
Alsace
Bodemgesteldheid, microklimaat en een maximum van zonnewarmte zorgen voor karakteristieke wijnen. Hier worden vooal witte wijnen geproduceerd, van droog naar zoet. De Alsace brengt ook een mousserende wijn voort die volgens de traditionele methode is gemaakt: Crémant d'Alsace.
Champagne
Champagne produceren is heel bijzonder, en dit manifesteert zich al tijdens het telen van de druivenrassen. De heel strenge normen en het strakke productieproces resulteren in een exclusieve “godendrank”. Champagne staat synoniem voor feest of een bijzondere gebeurtenis.
Vraag ons meer informatie
Heeft u nog bepaalde vragen over de wijn die u bij ons kunt verkrijgen? Kom zeker langs in Fruitpaleis, onze fruitwinkel in Knokke. Desgewenst adviseren wij u bij uw aankoop.